Trouwen 

Een huwelijk sluit u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. U kunt trouwen in gemeenschap van goederen of trouwen op huwelijkse voorwaarden.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Als u ‘gewoon’ trouwt is dat automatisch een huwelijk in gemeenschap van goederen. Zo heeft de wet dit geregeld. Dit houdt in dat alle bezittingen, inkomsten en ook alle schulden van beide partners zijn.

Voor een huwelijk dat stand houdt, is dit een goede regeling. Mocht de relatie geen stand houden, dan wordt er een verdeling gemaakt. Alle bezittingen en schulden worden verdeeld tussen beide partners.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Een huwelijk met huwelijkse voorwaarden is een ‘overeenkomst’ tussen twee echtgenoten. Deze overeenkomst wordt opgesteld door een notaris. Het liefst vóór het huwelijk, maar het kan ook op een later moment.

Er zijn verschillende redenen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden:

  Ondernemer

  Als één van de echtgenoten een eigen onderneming heeft. Om uit te sluiten dat er eventueel schulden vanuit de onderneming ook privé van invloed zijn, worden huwelijkse voorwaarden opgesteld.

  Financieel

  Stel dat één van de echtgenoten veel meer bezittingen heeft dan de ander. Dan is er sprake van financiele ongelijkheid. Of één van beide partners heeft juist schulden. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat er een wens is om financieel onafhankelijk te blijven, ook na het trouwen. Er kunnen verschillende afspraken gemaakt worden voor het geval de relatie strandt.

  Familiebezittingen

  Het beschemen van familievermogen is daarnaast een veelvoorkomende reden om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Zo kan door een erfenis of een schenking het familievermogen in de familie blijven. Hier kan een familiestatuut als uitgangspunt voor dienen.

  Kinderen uit eerder huwelijk

  Als u kinderen heeft van een andere partner en u gaat trouwen, kan de bescherming van deze kinderen geregeld worden in de voorwaarden. 

Vormen van huwelijkse voorwaarden  

Er zijn allerlei soorten huwelijkse voorwaarden. Van 'koude uitsluiting' tot menvormen met verrekendbedingen. Deze laatste zijn momenteel populair. Het grote voordeel is dat je eigen ideen en wensen erin vast gelegd kunnen worden. Zo kan er toch sprake zijn van een vorm van `eerlijk delen`. Ook als het huwelijk eindigt.

 

Wilt u weten waar u op moet letten wanneer u gaat trouwen? Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij denken met u mee.